Прогноза за 18.03.2023 

В събота следобед ще има превалявания в Рила и в Пирин и през нощта по Северното ни Черноморско крайбрежие. Сутринта температурите в страната ще бъдат от плюс 5 до  0 градуса, в западните високи полета и в Добруджа отрицателни - от минус 2 до минус 1 градуса.
 
Облачността на запад във вътрешността на страната ще намалява до слънчево, а на изток ще се задържи значителна. Късно следобед и през нощта по Черноморието ще превали. Вятърът ще бъде слаб от североизток със скорост до 20 км/час. 

Максимални температури - от 9 до 14 градуса, в района на Сандански до 14- 15 градуса, а по Черноморското крайбрежие до 10 - 13 градуса.

Прогноза за 19.03.2023 

В неделя в източните райони валежите спират. През деня на запад се очаква слънце, а на изток - облаци. Сутринта температурите в страната ще бъдат  от плюс 3 до  минус 2 градуса, а по Черноморието до 4-5 градуса.
Облачността над страната ще намалява до слънчево. Вятърът ще бъде слаб от изток, със скорост до 20 км/час. 
Максималните температури  ще са от 10 до 16 градуса, в района на Сандански до 17-18 градуса, а по Черноморското крайбрежие до 11 -14 градуса.

Времето през следващите дни 

В понеделник температурите ще минават 15-градусовата температурна бариера. Астрономическата пролет настъпва в 23 часа.

Във вторник астромическата и метеорологичната пролет ще бъдат в активно действие. Ще се задържи топло за сезона. Следобед ще се заоблачи, но без валежи.
В сряда и в четвъртък ще вали пролетен дъжд, по-съществено в Западна България. В петък от запад бързо ще преминат облаци, по-плътни над северните райони, но без валежи.

Гръмотевични бури 

В събота се очакват слаби прегърмявания от 18 до 20 часа южно от Сатовча и в района на нос Калиакра, северно от Варна. 

Неделя – не се очакват краткотрайни валежи с прегърмявания.

 

Количества валежи  

Очакват се количества от 1 до 3 л/м2 западно от Велико Търново, по Черноморското крайбрежие – до 2 л/м2,  в района южно от Пловдив – до 3 л/м2. 

 

Усилвания и пулсове на вятъра 

Събота - слаби ветрове от  изток-североизток.  В района северно от Благоевград, както и северно от Стара Загора. Следобед се очакват временни усилвания със скорости  между 60 и 80 км/час.

 

Мъгли и условия за слани 

Събота – не се очакват намалени видимости.
  
Неделя  - сутринта намалени видимости се очакват в района на Шумен и южно от Бургас.


 

Снежна покривка

Снежна покривка в населените места отсъства. 

 

Облачност

Събота и неделя се очаква значителна облачност, по-плътна в източните  и южните райони. Над Западна България се очертават повече слънчеви часове.

Прогнозата е изготвена по поръчка на Агри.БГ.