Проф. Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие, адмирира създаването на Федерация, която обединява развъдните асоциации в говедовъдството. „Трябва да се търсят възможности в следващия програмен период развъдните асоциации сами за себе си да бъдат подпомагани, но когато те са обединени да имат и по-големи възможности за субсидии или за достъп до фондовете. Развъдните асоциации са много и всяка има своите интереси, но когато се обединят в името на това да поддържат генофонда и фермите да изпълняват евроизискванията и да поддържат добра продуктивност, това трябва да се адмирира“, заяви проф. Бъчварова в интервю за Фермер.БГ.

 


Тя не скри, че в сектор „Животновъдство“ има много проблеми. „Нестабилността на фермите и икономическото им състояние води до фалити или до отказ от производство на животновъдна продукция. Но новият програмен период има това предимство, че е възможно в директните плащания да се отделят средства, които да подпомагат на база на произведена продукция животновъдството“, сподели проф. Бъчварова.

 

Според нея е изключително важно България да успее да нотифицира държавна помощ за подпомагане на генофонда, защото само така елитното производство на животни ще бъде запазено, а в крайна сметка то е в основата на развитието на стоковите стопанства. „За мен не мже да бъде приоритет вносът на животни от която и да е страна от ЕС, защото тези животни са изключително скъпи, не са адаптираи към българските условия и фермерите имат проблеми. Най-добре е генофондът да се произвежда тук и който иска да си развива стопанството да има възможност да си закупи животните от България“, категорична е проф. Бъчварова.

 

В интервю за Фермер.БГ председателят на парламентарната комисия по земеделие заяви, че екипът на МЗХ е заварил тежка ситуация с изоставане по новия програмен период и ангажиментите, които е трябвало да бъдат направени още през миналата година. И допълни, че в момента работните групи са много активни. И че през октомври вече ще са факт първите предложения за финансиране по браншове, след което да започне разработването на наредби за приложение.

 

По отношение на одобреното удължаване с още 2 години на периода за преструктуриране на млечните ферми, проф. Бъчварова съобщи, че вече се подготвят промени в Наредба 44 за изискванията към млечните ферми. „Промените са в посока на облекчаване на условията за фермерите по пътя им към прекатегоризация на стопанствата“.

 

На въпрос социален или икономически ще е ефектът от удължаването на срока за преструктуриране, проф. Бъчварова отговори така: „Ефектът ще е първо социален, защото това са стопани, които допълват доходите си със животновъдна продукция. Не бих казала, че е има сериозен иономически ефект дотолкова, доколкото производството в тези ферми не е преобладаващо за търговията на стоки за потребление. Но всъщност е и част от потреблението на тези домакинства“.

 

Проф. Бъчварова заяви категорично, че ще се опитат да запазят малките ферми, защото само по този начин има потенциал те да се развиват. Ако те престанат да съществуват, нямаме никакъв шанс да ги върнем обратно, допълни тя.

 

ГЛЕДАЙТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С ПРОФ. СВЕТЛА БЪЧВАРОВА!

  

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!