Правим изчисления да се изплаща обезщетение при над 50% пропаднали площи, а не при 100%, както е сега. Но първо трябва да се създаде Национална градозащитна система, така че да намалеят засегнатите площи и съответно нуждата от обезщетения, коментира земеделският зам.-министър Вергиния Кръстева на среща с производители в Троян.

След дебата за обвързаната подкрепа, идва ред и на борбата с градушките

Тя припомни, че в момента само една трета от територията на страната е покрита с ракетни площадки. Освен това проектозаконът за борба с градушките и участието на земеделските производители в изграждането на национална защитна система не бяха особено радушно приети.

В тази връзка от ресорното министерство са обменили опит с колеги от Унгария. Там в момента работи компенсационен фонд, в който участват съвместно земеделски производители и държавата. 

„Този фонд се изгражда, за да има възможност държавата да кандидатства по мярка 17 „Управление на риска“ от Програмата за развитие на селски райони (ПРСР). И ние работим в тази посока. В момента правим разчетите и правната рамка за създаване на този фонд“, обясни експертът. 

Опитът на унгарските власти показва, че преди създаването на фонда те са минали през етап на доброволно плащане на такса за защита, но без резултат. През 2016 г. са въвели задължителна такса за земеделските производители и изплащане на обезщетение при настъпило събитие. 

„Целта ни тук е да се наберат средства, защото Изпълнителната агенция за борба с градушките очевидно има нужда от тях. За да се направи национална градозащита, има нужда от доста сериозен ресурс. Със средствата, акумулирани в един такъв фонд, ще бъде възможно да се покрие до 90% от страната“, убедена е Кръстева. 

По думите й този фонд най-вероятно ще бъде ситуиран в Разплащателната агенция, но все още идеята е в начална фаза. 

„По мярка 17 от ПРСР могат да бъдат включени и други неблагоприятни събития. Но в момента сме се фокусирали върху градушките. Когато бъдат направени разчетите, ще направим срещи в страната, за да ви ги представим и да обсъдим това, което излиза като сметки, които са необходими за изграждане на Национална градозащитна система“, допълни земеделският зам.-министър.