Пазарът на вълна е проблемен и тази година, споделят овцевъди. Изкупуването през тази година е започнало по-късно заради лошото време. Заради дъждовете стгирането на овцете е започнало по-късно, а в някои райони на страната и качеството на вълната е било значително влошено в сравнение с минали години.

 

Според овцевъди, вълната продължава да се изкупува под себестойност. Фермери твърдят, че с цената, която получават за вълната не могат да си покрият дори разноските по стригането на овцете. Цената на меката вълна – от овце от породите Меринос и Ил дьо Франс, е най-висока и варира в ценови порядък 2.50-2.80 лв./кг. В България, обаче, стадата с Меринос и Ил дьо Франс не са толкова много. Сивата вълна се изкупува за около 1 лев, цветната вълна се изкупува за 0.60-0.90 лв./кг, а бялата вълна – 1.00-1.60 лв./кг като в повечето райони на страната цената, която получават животновъдите е 1.30-1.40 лв./кг.

 

Изкупната цена много често зависи от пазарлъка на фермерите, споделят овцевъди. „Основната причина за ниските изкупни цени на вълната е в това, че в България стадата са много шарени – в едно стадо има много различни породи, което означава, че фермерът получава различна по качество вълна“, заяви Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА).

 

Основната фирма, която изкупува вълна от овцевъдите в България, работи с няколко дъщерни фирми, а във всеки регион има поне по десетина прекупвачи, което допълнително сваля цената, която реално получава овцевъда. „Вълната, както и мляко и месото, трябва да се изкупуват на място от фермата, но това да става организирано, а не от прекупвачи, които извиват ръцете на животновъдите. В прекупвачите се губи печалбата на овцевъда“, категоричен е Чилингиров.

 

Той сподели, че НОА поддържа контакти с австралийска компания, която иска да инвестира в България, но на този етап проектът няма развитие. Причината е, че австралийците искат да организират пълен цикъл на производство, а това означава и по-сериозни процедури. Според Чилингиров сериозен проблем за овцевъдите е и лошото окачествяване на вълната.

 

„Ръцете на животновъдите се извиват с ниски изкупни цени, окачествяване, което не е в полза на фермерите, и с факта, че масовото изкупуване започва точно преди жътва, когато животновъдите са в кампания по прибирането на жито, сено, слама. Всички тези фактори водят до това, че ние не продаваме, а подаряваме вълната“, заяви още Чилингиров.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!