Животновъдите, които съобщиха, че подготвят национален протест пред Министерски съвет на 10 февруари са били поканени за среща с министър Мирослав Найденов вчера. Дискусията е протекла в големия колегиум на ведомството, като там министърът е отговорил на повече въпроси на недоволните.

Припомняме, че животновъдите са в стачна готовност и настояват за потилитческо решение животновъдството да се превърне в приоритет, да се вземе решение за отменяне на данъка върху приходите 60/40, както и предоставяне на земя от ДПФ на действащите животновъди. Искането беше изпратено на 1 февруари и до президента, премиера и министерски съвет с настояване за спешна реакция.

„Министър Найденов каза, че е разговарял с министър Дянков по повод нашето искане за данъците и се работело по въпроса малките ферми, които ще плащат патент, а големите, които сме ще плащат данък върху печалбата. Засега има едно упорство от страна на г-жа Менда Стоянова и се надявам да се разберат помежду си“, разказа за Фермер.БГ Танчо Колев от Старзагорското сдружение на млекопроизводителите. По неговите думи гилдията би допуснала отсрочка от още седмица за протеста- до 18 февруари, тъй като на този етап се вижда желание за диалог. В неделя животновъдните асоцииации ще дадат повече информация по време на пресконференция в пресклуба на БТА.

На вчерашната среща е бил засегнат и въпросът за задължителните имунопрофилактики на животните като е говорено, че услугата ще се заплаща от стопаните, а след това фактурите издадени от ветеринарите ще им бъдат осребрени.

„Ние също имаме разходи за горива и се поражда искане да получим облекчение и в това отношение, както при зърнопроизводителите. Този въпрос обаче засега остава отворен за дебат“, каза старозагорският фермер.

Животновъдите не са се отказали от националния протест, но призовават до тогава да министърът да подпише декларация, с която да гарантира, че ще се решат проблемите им.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Животновъдният сектор гласи голяма стачка пред Министерски съвет

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!