Експерти от Швейцария разработват алгоритми за учене, които да помагат за откриване на болести по селскостопанските насаждения преди тяхното разпространение, съобщи ГрийнТех.
 
Повечето посевни култури в развитите региони се отглеждат чрез широкомащабни дейности, при наличието на достатъчно финанси, които позволяват много техника и човешки ресурси да се справят с болестите още от най-ранен етап. В развиващите се региони обаче до 80% от селскостопанската продукция се отглежда от дребни земеделски производители. Тези малки ферми са по-податливи на разрушителните ефекти от различни болести по културите, които могат да унищожат цели поля и да доведат до масов глад. Проблемът се влошава от факта, че около 50% от гладуващото население на света живее в домакинства с малки стопанства, имащи твърде малко ресурси за справяне с болестите по насажденията.
 
Екипът от учени е разработил програма, която е бърза, ефективна и компактна, така че да може да се побере в смартфон. Те са „обучили“ алгоритъма, като са го захранили с огромни масиви от данни – над 50 000 изображения – събрани като част от PlantVillage, онлайн архив с отворен достъп и много снимки на растения, включително изображения на болести по растенията. С тези данни учените са обучили приложението да идентифицира 26 различни болести по 14 различни растителни вида.
 
След фазата на обучение, програмата се е представила добре в тестовете, постигайки 99,35% точност при идентифицирането на болестите. С това приложение всеки фермер със смартфон може да разпознава болести по насажденията с „окото“ на един добре обучен специалист.