Днес на първо четене Народното събрание прие с гласовете на ГЕРБ и АТАКА промени в Закона за опазване на земеделски земи, с които се забранява изграждането на обекти от възобновяеми енергийни източници в плодородни земи. Народните представители гледаха законопроекта и миналата седмица, но до решение тогава не се стигна.

 

След гласуването днес се чуха остри критики към Председателя на Парламентарната комисия по земеделие - Десислава Танева, която заяви пред Фермер.БГ, че текстът не е дискриминационен спрямо инвеститорите и в крайна сметка земеделската земя е особен вид собственост." Промяната на нейното предназначение от земеделски за неземеделски нужди и съгласно Конституцията става при доказана необходимост и е въпрос на национална политика да приемеш режим за управление на тази собственост. Няма дискриминация в никакъв случай. Промените са консултирани със съответните институции”, категорична е Танева.

 

Проектопромените забраняват строителството на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници върху плодородни земи от първа до четвърта категория. Ограниченията за израждането на възобновяемите енергийни източници обхващат и поливните площи.

Във връзка с новото разпределение на компетентността отпада изискването в състава на комисиите към областните дирекции „Земеделие” да се включват и експерти на Министерството на земеделието и храните.

В законопроекта изрично се предвижда законова делегация към министъра на земеделието и храните и министъра на регионалното развитие и благоустройството за издаване на наредба за застрояване в земеделските земи за обекти, необходими за земеделско ползване на земята, без промяна на предназначението на съответната територия. Въвежда се ограничение в за изграждането и/или разширението на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници върху земеделски земи от първа до четвърта категория, или върху поливни земи с цел повишаване защитата на високопродуктивната земеделска земя.

Законопроектът предлага решенията да губят своето правно действие по силата на закона, при условие че в едногодишен срок от влизането в сила на решението за определяне на площадка или трасе не е поискана промяна на предназначението. По отношение на решенията за промяна на предназначението тази последица настъпва, когато таксата не бъде заплатена в 3-месечен срок или в 2-годишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението не е поискано разрешение за строеж на обекта, или в 3-годишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението изграждането на обекта не е започнало. Тези правила не се прилагат при изграждане на обекти за държавни и общински нужди.

Като ефективна превантивна мярка за спазването на закона се увеличава размерът на глобите и имуществените санкции. При увреждане на земята или използването й за неземеделски нужди без разрешение за промяна на предназначението й физическите лица ще заплащат глоба от 500 лв. до 10 000 лв., а имуществената санкция за юридическите лица ще бъде от 500 лв. до 20 000 лв.

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!

снимка : Село.БГ