Промяната, според която кражбите на кошери са класифицирани като форсмажорни обстоятелства, e много важна стъпка в полза на пчеларите. Това коментира пред Фермер.БГ председателят на съюза на Българските пчелари инж. Михаил Михайлов след обнародваните промени в Наредба № 9 за условията и реда за прилагане на мерките от Националната програма по пчеларство за периода 2014 - 2016 г. 
[news]

На практика бенефициентите – пчеларите, които участват по Програмата често страдат от кражби на кошери, които при проверките няма как да покажа, защото са били откраднати, а това ги лишава от финансиране.

На практика с промените в Наредбата кражбата на кошери се определя като обстоятелство, което не зависи от пчеларя, като той няма да бъде санкциониран за тези липсващи кошери и ще си получи финансирането, обясни Михайлов.
 
Председателят на Съюза на пчеларите съобщи още, че със заповед на земеделския министър в момента се сформира работна група, която ще подготвя новата Национална програма по пчеларство за тригодишния период 2017 – 2019 г., в която ще има нови моменти.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!