Разходите на фермерите в Европа за сезонни работници растат, тъй като производителите се страхуват от евентуална следваща вълна на COVID-19, която би затруднила снабдяването с наемници, пише Ройтерс, цитиран от Инвестор.БГ.

Снежина Динева: Съществува опция за отстъпка от цената на водата

Беритбата на плодове и зеленчуци в Западна Европа започна, като в момента се събира реколтат във водещия производител Испания. Работодателите разчитат особено на работници от Африка и Източна Европа, но много от тях не успяха да пътуват по време на миналогодишната кампания, тъй като границите бяха затворени заради първата вълна на коронавируса. 

Вследствие на това в супермаркетите се появи недостиг на ключови стоки, а цените нараснаха, тъй като потребителите се презапасяваха.
С нарастването на случаите на COVID-19 се засилва рискът от загуба на реколта, което пък ще увеличи разходите на фермерите за всичко – допълнителен транспорт, за да спазват работниците социална дистанция, закупуването на защитно облекло за сезонните работници и др, пише информационната агенция.

"Похарчих 6000 евро за маски и друго защитно оборудване за седем сезонни работници от Западна Африка, които берат ябълки, круши и праскови във фермата ми", споделя фермерът от североизточната испанска област Каталуния Жозеп Кабре и допълва

Затварянето на бизнеса ми за 15 дни може да означава загуба от 150 хил. евро.

Кабре се радва, че има късмет и доколкото му е известно никой от фермата не се е заразил с COVID-19“. По думите му бар или магазин може да затвори за 15 дни, но ако не прибере плодовете в точното време, това би било икономическа катастрофа за стопанството му.
Той опитва да дава на работниците задачи, за да ги държи на дистанция. Спрял е и да използва микробус с девет места, за да ги отвежда в полето близо до град Лерида, а вместо това използвал няколко микробуса, също така възстановява транспортните разходи на работници, които пътували сами.

Лерида се превърна в огнище на заразата миналото лято, отчасти свързано с мигрантите, търсещи сезонна работа за бране на плодове.
Тази година хиляди работници пристигат с чартърни полети от Мароко, за да помагат в събирането на реколтата в Испания за първата голяма беритба на ягоди в южната провинция Уелва.

„Мерките срещу COVID ни принуждават да наемаме повече хора да вършат една и съща работа“, казва Фернандо Гомес от организацията на производителите Proexport в Мурсия, и допълва, че повишаването на минималната заплата в Испания също подлага на натиск маржовете.