Уважавам изключително много труда на всички земеделци на всички производители на плодове, зеленчуци, мляко и месо, тези които произвеждат нашата храна и съм готов да работя с всеки един от тях.  

Четете още: Високо напрежение: Протестиращите организации канят министър-председателя на протеста в София, той ги нарече терористи

 

Това каза в неделя премиерът Николай Денков по време на извънредно изявление във връзка с протеста на българските земеделски производители, който започва в понеделник. 

Пред медиите отново беше направен опит да се противопоставят различните браншове в селското стопанство, както и между отрасъл земеделие и българските граждани, които са извън него. 

Във връзка с определянето на протестиращите българските земеделски стопани като терористи, акад. Дянков заяви, че е готов да се извини, ако някой от родните фермери се е почувствал засегнат, но има други, на които не вижда за какво да се извинява. „Това са тези, които получават лъвския пай от многомилиардните помощи, които бяха дадени през последните години, с които помощи от Европейския съюз и бюджета те си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли и голяма част от тези хора в момента са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам“, каза премиерът. 

Според него кабинетът е готов за диалог с представителите на организациите във всеки един сектор от земеделието, за да се види какви са специфичните проблеми и съответните решения. 

Започната е промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите, стана ясно от думите на академика. „Целта е да имаме по-балансирано разпределение, което дава повече възможности на малките и средните производители, особено на тези, които произвеждат плодове, зеленчуци, месо, мляко и мед“. 

Премиерът обаче изказа предположение, че част от активността по време на протестите може да е свързана с работата по тази методика. 

Основният проблем който се поставя от протестиращите всъщност вече е решен, смята Денков. Решението се намирало в споразумението, което беше направено между Европейската комисия и Украйна. Украйна поела ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки според държавите и техните изисквания, така че да не се пресити пазара и да не се създадат проблеми за земеделските производители във всяка една страна. 

Очаква се България да посочи по кои стоки какви количества бихме могли да приемем, а решението правителството искало да приеме след обсъждане със съответните браншови организации. Именно по тази тема земеделските организации са били канени за разговор. 

Дянков обяви, че с падането на забраната от 18 септември всички стоки, които са внос от Украйна ще бъдат допълнително контролирани с по интензивен график от Българската агенция по безопасност на храните.