Настоящите преговори за глифозата изпращат негативни сигнали към Европа и към земеделските производители. Опитът за извличане на политически изгоди по този въпрос, очевидният факт, че Европейската служба за безопасност на храните пренебрегва всички рискове към човешкото здраве, както и липсата на приемлива алтернатива, ще доведат производителите до катастрофа.
[news]
Около това мнение се обединиха фермерите от Европейската конфедерация на производителите на царевица (CEPM) на проведеното заседание преди седмица в Париж. Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) също взе участие в редовната среща на УС на Конфедерацията.
 
Реални са и страховете на Конфедерацията относно търговските преговори на ЕС по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции и тези с Меркосур.
 
Европейската царевица в действителност e вече изправена пред пазарни изкривявания – при това спрямо основните си конкуренти в условия на изключително нестабилен пазар. Изглежда скоро ще стане и заложник на вътрешноевропейски решения, а това е неприемливо.
 
По тази причина Организацията призовава Европейската комисия и държавите-членки да поемат своята отговорност и да позволят на производителите на царевица да продължат да произвеждат своята продукция по същите стандарти за количество и за качество, за да могат да изпълнят определените пред европейското земеделие цели. В този смисъл достъпността на суровини за земеделско производство, на базата на тяхната научна оценка, остава приоритет.