Скандалът около берлинската диплома на Калина Илиева се размириса и в Брюксел. По всяка вероятност ЕК ще одитира цялата дейност на фонда за година назад. Десетки проекти, на които беше отказано финансиране по време на управлението на Калина Илиева, се канят отново да влязат в съда. Причината е, че бенефициентите по ПРСР ще оспорват по съдебен ред подписа на Илиева, тъй като се съмняват, че тя има съотвения ценз и диплома за да се разпорежда с европейските средства. Както Фермер.БГ вече съобщи, стотици проекти, не само неодобрените, но и тези които са получили финансиране могат да бъдат под въпрос, ако бившата шефка на ДФЗ бъде уличена в документна измама. По повод скандала, днес Мирослав Найденов отговори в Брюксел, че допуска, че предстоят много съдебни искове, в които граждани и фирми с отказано съдебно финансиране ще се опитат да оспорят легитмността на решенията, както и подписа на Калина Илиева.

Мирослав Найденов смята, че специална мисия на Европейската комисия може да провери периода на управление на Калина Илиева в ДФЗ. По неговите думи не е изключено да се даде възможност да бъде изпратена специална мисия на комисията, която да провери каква е ситуацията. Възможно е ЕК да поиска цялостен одит на фонда, когато той е бил управляван от Калина Илиева.  "Това са европейски средства и те подлежат на одит по всякакво време и по всякакъв начин. В четвъртък съм свикал извънреден Управителен съвет, на който ще обсъдим и тази ситуация. Ще предложа да направим и ние одитът евентуално преди ЕК, за да сме готови", бяха думите на министъра.
 
За по-малко от два месеца бившата шефка на ДФЗ  успя да се забърка в два огромни скандала, все свързани с документни маневри от нейна страна, които сериозно разтресоха имиджа на МЗХ и ДФЗ, както и на самия министър Мирослав Найденов. "Отричам обвиненията и искам проверка", съобщи младата майка пред БНР, която смята, че е набутана в гнусен скандал.

През миналата седмица от журналистическо разследване лъснаха прелюбопитни факти около документа за висше образование на Калина Илиева. Малко преди това пък се въртеше сагата около нейната прикрита бременност, заради която беше отстранена от разплащателната институция. Скандалът гръмна в ефира на БНР след включване на министъра, който обясни, че подчинената му е сериозно болна. Афектиран от неговите думи, минути след това на горещата телефонна линия се появи баща й, който призна, че щерка му чака бебе. След това стана ясно, че Калина Илиева е представяла съмнителни болнични листи и странни диагнози, които в момента се проверявали.

Как ще завърши земеделската сага със сюжет като на латино сериал и какво ще направи Прокуратурата, предстои да стане ясно съвсем скоро.  Междувременно Мирослав Найденов предположи, че този документ /дипломата за магистърска степен от Висшия институт по техника и икономика в Берлин/, е редовен, т.е. ако е имало фалшифициране или подмяна, то е станало преди тапията да бъде подадена в образователното министерство. Въпросите около скандалният документ започват да се роят лавинообразно. Според близки до Калина Илиева тя щяла да докаже достоверността на листа с печати и да потърси сметка на някои хора.