„Силно се надявам да има светлина в тунела за размера на субсидиите за зеленчукопроизводителите през 2018 г. Ще преговаряме, няма да оставим нещата така“, коментира пред Фермер.БГ председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Атанас Кунчев.
 
 
Стопаните в сектор „Плодове и зеленчуци“ са окуражени от идеята в новите насоки на Общата селскостопанска политика (ОСП) в Европейския съюз да се издигне ролята на националните правителства в избора на стратегии за развитието и подпомагането на отделни браншове и производства.
 
„Комюникето от ЕК, което беше обявено от еврокомисаря Фил Хоган, казва, че всяка държава ще избира сама своите приоритети. Това ни дава доза оптимизъм, че ще бъдем чути. От различните ни контакти със земеделското министерство имам впечатлението, че там познават и разбират нашите проблеми“, каза председателят на асоциацията.
 
През години сред зеленчукопроизводителите  се натрупа усещането, че не получават достойна подкрепа от фондовете на ЕС и сякаш остават встрани, въпреки че техният сектор се смята за приоритетен. Някои представители на бранша настояват за по-справедливо разпределение на средствата, като се въведе правилото за подпомагане на производството на зеленчуци с еднакъв процент от себестойността.
 
По-голямата част от оранжериите изпълняват през декември подготвителните дейности, необходими за новата реколта. Малко са производителите, които и в момента изнасят продукция на пазара.
 
„Моето впечатление е, че 2017 г. беше една от най-трудните години в сектора. В последните месеци положението беше добре, температурите бяха по-високи и краставиците например растяха много. Но началото на годината ни дръпна много назад. Нека не забравяме януарските, февруарските и мартенските студове. Големите сметки за отопление на оранжериите много трудно се избиват, особено при ниски субсидии“, обясни Кунчев.
 
Зеленчукопроизводителите се надяват да се сложи край на противопоставянето между секторите „Зърно“, „Животновъдство“ и „Плодове и зеленчуци“, когато се определят субсидиите. По думите на Кунчев най-големият бич за фермерите е честите смени на управленските екипи в земеделието. „Аз лично предпочитам министърът да изкара цял мандат, за да знае какво трябва да прави, накъде да вървим, посоката да бъде ясна“, отбеляза председателят на браншовата организация.