Министерството на земеделието предлага удължаване на срока за Кампания 2023 по директни плащания без санкции от 5 юни на 30 юни 2023 г. Това става ясно от проектонаредба, публикувана в петък, 12 май на сайта на ресорното ведомство.

СЕУ най-накрая заработи

Предложеният срок се предлага да важи както за подаването на заявления, така и за тяхната редакция. Документът е пуснат за 14-дневно обществено обсъждане. 

Като очаквани резултати от удължаването на този срок, от ресорното ведомство уточняват, че така намалението от 1% за всеки работен ден на съответното директно плащане при подаването на заявление за подпомагане след крайната дата, няма да се прилага. В същото време според тях, чрез удължаването на срока, максимален брой кандидати ще могат да получат подпомагане по интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план.

Само преди два дни, в петък, Държавен фонд "Земеделие" информира, че в индивидуалните профили в Системата за електронни услуги (СЕУ) са заредени всички актуални данни за Кампания 2023, предоставени от външни институции.

В това число се включват цифрови географски слоеве, данни за брой и вид животни, референтна и специализирана информация. По този начин кандидатите вече могат да подадат заявление за подпомагане по интервенциите и мерките по директни плащания.

Разбира се, към момента в СЕУ обаче е създадена възможност за заявяване само и единствено на интервенциите, за които са налице обнародвани правила за прилагане в Държавен вестник.