Всички общини да имат подсигурени терени за безопасно унищожаване на животински продукти, предвижа Проект на Наредба за условията и реда за обезвреждане на странични животински продукти и на продукти, получени от тях, извън обектите, регистрирани в Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), публикуван от Министерството на земеделието (МЗХГ).

Изтича важен срок за развъдните асоциации

Преразглеждането на старата наредба е наложено от сложната епизоотична обстановка заради Африканската чума (АЧС) и затрудненията по изпълнението на мерките за обезвреждането на трупове на животни.

"С предложените промени се регламентират случаите, в които се обезвреждат странични животински продукти (СЖП) и продукти, получени от тях, извън обекти регистрирани в ОДБХ, методите за обезвреждане, предварителното одобряване на терени за обезвреждане във всички общини, назначаване и състав на комисия и процедура за определяне на терени, изискванията, на които трябва да отговарят последните и други", се обяснява в мотивите на нормативния акт.

Предвидени са действия когато тези продукти произхождат от труднодостъпни райони. Също така обезвреждането е допустимо в извънредни случаи, свързани с ликвидиране на заразна болест по животните, когато капацитетът на обекта, регистриран в ОДБХ е недостатъчен. 

Методите са чрез загробване в трупни ями или траншеи, или чрез директно изгаряне на нивото на терена или в изкоп.

Основен момент в проекта на Наредба е изискването всички общини да имат одобрени терени в зависимост от капацитета на животновъдните обекти, намиращи се на територията на общината. Въведена е процедура за тяхното одобряване, като терените се определят от комисия, назначена от кмета на общината, в която се включват представители на всички заинтересовани институции, имащи отношение към разглежданата дейност. 

“В предложения проект на Наредба е предвидено при обезвреждане на СЖП и на продукти, получени от тях чрез загробване в трупна яма да не се допуска замърсяване на атмосферния въздух, почвата, подземните и/или повърхностните води, теренът да е на противоположната страна на преобладаващите ветрове в населеното място, да е осигурена надеждна хидроизолация на дъното и стените и повърхността на ямата да е покрита с бетонна плоча с отвор, дъното на ямата да се покрива с 2-3 см пласт от негасена вар, като е предвидено след поставяне на СЖП и на продуктите от тях, използване на подходящо дезинфекционно средство и обозначаване на  мястото с табела с надпис "Трупна яма", обясняват вносителите на проектонаредбата.

Предложен е срок от 24 часа, в който стопаните ще трябва да подават заявления до кмета на общината. За същото време заявителят трябва да бъде уведомен на кой от предварително одобрените терени ще може да се извършва обезвреждането. 

Когато все пак дадена община не разполага с подходящи терени, ще може да използва такива в съседни общини. Заложен е срок от три месеца след влизането в сила на наредбата, в който местните власти да одобрят терени за обезвреждане. Проектонаредбата е предложена за обществено обсъждане до 08.01.2021 г.