Затруднени ли са фермерите да отидат до стопанствата си? С този въпрос Агри.БГ се обърна към браншови асоциации и земеделски производители, след като в страната бяха наложени блокади на областните градове заради епидемичната ситуация. Влизането и излизането става през контролно-пропускателни пунктове (КПП), само по служебни и медицински причини или при местожителство в населеното място.

Производители поискаха ускорено изплащане на субсидии

Министерството на вътрешните работи предостави образец на декларацияс надлежното попълване на която фермерите могат да стигнат до стопанствата си, ако им се налага преминаване през КПП на областен град. Същото важи и за служителите и работниците на земеделските производители - достатъчно е да имат заверена декларация от работодателя. Предоставеният образец е за улеснение на гражданите, но и друг вариант на служебна бележка, съдържаща необходимите данни, също е достатъчна.

Редица стопани, избрали този подход, до които Агри.БГ се допита, споделиха, че не срещат проблеми с влизането и излизането от градовете, когато показват служебна бележка.

Други фермери съобщават, че преминаването през блокадите става с предоставяне на регистрацията за земеделски производител (зелено картонче) и анкетната карта, в която е видно къде се намира стопанството. С този съвет към членовете си са се подготвили от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) още при въвеждане на пропускателния режим, каза нейният председател Божидар Петков. Досега те не са срещали затруднения да се придвижват до стопанствата си с наличието на тези документи.

Подайте сигнал до Агри.БГ, ако се затруднявате да стигнете до фермата си или да извършвате други дейности, изискващи преминаване през КПП на областните градове!

От Национална био асоциация изпратиха писмо до Министерството на земеделието, в което съобщиха, че много производители нямат достъп до своите ниви или пчелини. Агри.БГ се свърза с председателя на управителния съвет на сдружението Слави Трифонов, който поясни, че имат сигнали за подобни случаи, но още не са осведомени за подробностите и не знаят при какви обстоятелства фермерите не са били допуснати до стопанствата си.

От асоциацията проучват случаите и междувременно предлагат Министерството на земеделието да се свърже с Министерството на вътрешните работи и да бъде предоставена възможност на земеделците да минават през блокадите само с анкетен формуляр, от който са видни всички данни за фермата, а служителите - и с предоставяне на трудов договор.

Междувременно с пояснения какви документи важат за преминаване през КПП на областните градове се обърна към фермерите и министърът на земеделието Десислава Танева в профила си във Фейсбук.

Проблем при влизането и излизането от областните градове обаче остават километричните опашки, които забавят и затрудняват придвижването до службите по земеделие, агроборси, агроаптеки и други обекти, които земеделците се налага да посещават.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

По-дълъг срок за данъците: Фермерите подават декларации до 30 юни

В кризата: Не внос, а повече родно животновъдство

Фермерските пазари минаха онлайн