През тази година в България ще се проведе масово анкетиране за преброяване на земеделските стопанства. То ще започне в 08.00ч. на 1-и Септември и трябва да завърши в 20.00ч. на 30-и Ноември 2010 г. Ако времето на анкетьорите се окаже недостатъчно, срокът може да бъде удължени максимум до края на Януари 2011г.

 

Фермерите ще са длъжни да отговарят на анкетьорите, става ясно от Закона за преброяване на земеделските стопанства през 2010г.  Екип на Фермер.БГ тестово анкетира 4-а земеделски производители от В.Търново по образеца на анкетната карта. Оказа се, че средната продължителност за отговаряне на всички въпроси е около 55-57 минути !!! За голяма част от въпросите обаче, стопаните казват, че трябва да са предварително подготвени и не могат да отговорят на момента на средно 25% от въпросите.

 

Структурата на анкетната карта за преброяване на практика покрива почти всички възможни въпроси към едно земеделско стопанство и всъщност представлява източник на много ценна маркетингова информация, която в последствие може да бъде използвана за цели, различни от тези на статистиката.

 

В анкетната карта даже има и въпрос "Стопанството отглежда ли генно-модифицирани култури?". Този въпрос на практика е излишен, тък като според законодателството в България, отглеждането на ГМО е забранено и едва ли ще има стопанин, който ще заяви официално, че нарушава Закона. По-полезният въпрос в случая трябва да е "Бихте ли отглеждали ГМО?" и така тези, които така или иначе отглеждат, ще отговорят положително. Сериозно внимание в анкетната карта е обърнато на поливните условия / нужди в земеделските стопанства, както и на възобновяемите енергийни източници.

 

 

Изтегли :

Анкета-въпросник за преброяване на земеделските стопанства-2010

 

Закон за преброяване на земеделските стопанства - 2010

 

 

 

 

 © 2010 Всички права запазени. Позоваването на Fermer.BG е задължително!