В русенското село Езарх Йосифсе проведе традиционният Празник на ябълката.

Денят започна с кръгла маса „Проблеми на земеделието” с участието на зам. - министъра на земеделието и храните Цветан Димитров. Пред събралите се растениевъди, пчелари, животновъди и др. стопани министърът очерта стореното за отминалите 20 дни, приоритетите в управлението и тежката ситуация у нас.

Празникът на ябълката продължи на открито по обед с изпълнение на певческа група „Детелина”, с. Екзарх Йосиф. Водещите разказаха накратко историята на празника и ролята на ябълката в човешкия живот. Оказа се, че от 44 акредитирани у нас сорта ябълки в селото се отглеждат половината.

Кулминацията на деня бе представяне на изложба на ябълки от местни производители пред читалището, като всеки получи възможност да дегустира вкусните плодове.

В края на честването гостите разгледаха музеите на открито в центъра на Екзарх Йосиф. Първият от тях е посветен на селското стопанство, бита и традициите през 19 – и и 20-и век в района. Вторият представлява истинска зоологическа градина с екзотични видове като камила, понита и пр. Третият е посветен на бойната слава на селото.