Празник на домашните сирена ще се проведе на 24 септември, събота, съобщават организаторите от Община Тетевен и кметство Черни Вит.

Фамилни ферми от Добруджа пазят традициите за производство на сирене

На форума ще бъдат представени домашни сирена от различни региони на България, сирена от малки мандри, хляб, мед, вино и българска сол. Планирани са интересни демонстрации за направа на сирена и различни екологични практики.

Началото ще бъде дадено в 10:00. Час и половина по-късно известният технолог и майстор на сиренето Мина Варджиева ще покаже как се прави свежо биволско сирене. На място ще може да научите още какво представляват битото сирене и сиренето в стомна.

В ранния следобед студенти от катедра „Технология на млякото и млечните продукти“ към УХТ-Пловдив ще запознаят присъстващите с видовете сирена. Малко по-късно Валентин Митков ще разясни какво гласи европейското и националното законодателство за направата на храни.

Повече за млечнокиселите бактерии в дивата мая за хляб ще научите от Богдан Богданов, а повече за мъжките пилета яйценосно направление ще разкажат от Института по животновъдни науки към Селскостопанска академия.

Ако имате интерес, може да се включите в майсторски клас по съчетаване на вино и сирене, както и в дискусия относно проектонаредба за специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия.