Договорът с фирма „ТехноЛогика“ вече е сключен. Правното основание вече е качено на сто процента в цялата страна и вече има възможност за приключването на заявленията за Кампания 2017.
 
 
Това каза за Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов.

„Притеснителното е, че това стана прекалено късно. Възможният срок е до 15 май и това е. Тази година няма право на удължаване“, допълни Русалов.
 
Подаването на заявления за кандидатстване за директни плащания за Кампания 2017 изпадна в безвъздушно пространство след като се оказа, че се е забавила обществената поръчка за софтуера, чрез който трябваше да се прехвърлят данните за актуализиране на правното основание. 
 
Стартът на подаването на заявления за субсидии и очертаването на слоя беше даден на 1 март и трябва да продължи до 15 май. 

В цялата страна работата на земеделците беше прекъсната заради това, че се наложи да се разкарват по няколко пъти до местните служби по земеделие, където трябва да се подават заявленията. 
 
 
Стопани коментираха пред Фермер.БГ, че всяка година има проблеми, като често става забиване на компютри или срив в цялата система заради претоварване на сървърите, което също бави работата. 
 
Фермерите са категорични, че въвеждането на онлайн очертаване и подаване на заявления ще облекчи работата им и ще им спести разходките до службите. Това обаче не се знае кога ще се случи. 
 
Фермер.БГ отправи запитване до Министерството на земеделието и храните (МЗХ) преди седмица относно тези проблеми и пожелахме да получим обяснение за забавянето на обявяването на обществената поръчка и въобще забатачването на работата на службите, но все още не сме получили отговор.