В НС е постъпил законопроект за промени в Закона за данъците върху физическите лица, в който депутати от КБ предлагат необходимо присъщите разходи на земеделските производители да се увеличат от 60% на 90%, с което председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова не е съгласна.

Ако това се приеме ще означава, че земеделските производители практически се освобождават от данък, каза Стоянова. При такъв процент влизаме в противоречие с изискванията на ЕК за подпомагане на тези производители в Европа, където това трябва да се нотифицира като помощ, обясни депутатът. Според нея това изключително много ще усложни признаването на тези преотстъпени данъци. Земеделската дейност може да се извършва под формата на физическо лице, едноличен търговец и юридическо лице, това са легалните форми регламентиращи дейността им, каза тя.

От началото на 2010 г. отпадна преференцията те са бъдат освободени от данък върху печалбата и от ДОД, защото дерогацията по договора ни с ЕС приключи тригодишното си действие. Сега земеделските производители изведнъж установяват, че трябва да декларират доходите си и ако не са еднолични търговци или юридически лица могат да ползват само 60% необходимо присъщи разходи без да имат документи за това или да платят 10% данък върху 40% от доходите си, обяснява Стоянова. Това означава, че 40% от доходите им представляват тяхното възнаграждение, вложения от тях труд, но според общественото мнение това е твърде високо, допълни тя. В момента водим консултации с идеята – ще има ли проблем, ако земеделските производители сменят статута си от физическо лице на едноличен търговец, без чрез този акт да загубят помощите си за минал период, предлага дебат по въпроса Менда Стоянова.

Правителството обмисля нов механизъм, по който земеделските производители, физически лица, да декларират своите доходи и на тях след това да се определя дължимият данък, анонсира още Стоянова.По думите й всичко е на начален етап на проучване, като целта е да се набележи начин, по който стопаните да не плащат данък върху дохода си, а върху печалбата.

Земеделието е единствената дейност, която може да се осъществява в ЕС, без да е необходима регистрация като едноличен търговец или да се основава търговско дружество. В момента със земеделие в България се занимават фирми, еднолични търговци и физически лица, които нямат регистрирано предприятие, а само се вписват в регистъра на земеделските производители.

Фирмите плащат 10% корпоративен данък за счетоводната си печалба, а едноличните търговци - 15%. Регистрираните земеделски производители пък бяха освободени от задължението да плащат данъци преди 2010 г. и само декларираха доходите си. От миналата година те бяха задължени да плащат 10% данък върху своите доходи, но се заложи и норма на разходите, която не трябва да се доказва, в размер 60% от дохода.

Причина за въвеждане на нормативно признатите разходи беше фактът, че тези земеделци също правят плащания за аренда, горива, електроенергия и други, които обаче не се декларират никъде. Евентуалното облагане на пълния им доход пък нямаше да е данък върху предполагаемата печалба, а върху целия им оборот.

Според депутати от БСП обаче нормата на рентабилност в земеделския сектор е под 10%, а в някои години дори е отрицателна и при това положение облагането дори на разликата между пълния доход и признатите разходи прави тези производители свръхобложени. За това те предложиха нормативно признатите разходи през тази година да бъдат 90%, но според Менда Стоянова това няма как да стане  най-малко защото ЕС ще го приеме за държавна помощ.

Стоянова обаче допусна въвеждането на счетоводство за земеделските производители, които нямат регистрирани фирми, или тяхното автоматично преобразуване в еднолични търговци, но уточни, че предложения ще се правят, след като въпросът бъде подробно изследван. Промяната може да влезе в сила за доходите, получени през тази година.

 

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Опозицията предложи по-ниски данъци за земеделските производители