Вносът на основни плодове и зеленчуци нараства у нас. В същото време родното производство все повече „емигрира”. Общо взето, на мястото на един изнесен български домат повече през 2021 г. идват два, че и повече вносни. Ето какво показва актуална статистика.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

По предварителни данни на НСИ през периода януари - октомври 2021 г. в страната са внесени 251,2 хил. тона пресни зеленчуци и 293,3 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 10,8% и 5,2% повече спрямо същия период на 2020 г., пише в последния оперативен анализ на Министерството на земеделието (МЗм).

С 10, 5 хил. тона повече домати са влезли отвън през изминалата година (14,2% годишен ръст). За същото време родните производители са реализирали на чужди пазари с 4,6 хил. тона повече от доматената си реколта спрямо година по-рано (67,9% увеличение). Съотношението при ръста в „обмена” на краставици е подобно – внесени са 7,1 хил. тона, а са изнесени 3,9 хил. тона.

Повишение се наблюдава и при вноса на патладжани, зеле, лукови зеленчуци, гъби, марули и тикви – с между 4,9% и 26,5%, сочат данните. От друга страна, доставките на картофи спадат със 7,9% (3 хил. тона), а тези на моркови и репи – с 8,3% (1,2 хил. тона). 

Внесените количества грозде, пъпеши, череши, дини, круши, ягоди и черупкови плодове нарастват в границите от 2,9% (грозде) до 42,9% (черупкови плодове) спрямо същия период на 2020 г., докато при прасковите, ябълките, кайсиите и сливите е налице намаление с между 9,7% (праскови) и 64,9% (сливи).

Експортът също расте, но не за всички. Предварителните данни за десетте месеца на 2021 г. сочат ръст на изнесеното количество пресни зеленчуци с 30,7% на годишна база, до 45,9 хил. тона. Износът на пресни плодове е в размер на 37 хил. тона, с 0,5% над отчетения по същото време на 2020 г. 

Министерството: Най-голям принос за увеличението на общия износ на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати  и краставици. 

Нараства и износът на пипер, гъби, зеле, патладжани, тикви, картофи и лукови зеленчуци - от 13% при пиперките до малко над два пъти при луковите зеленчуци. Същевременно експортът на сладка царевица и бобови зеленчуци (основно грах) се свива, съответно с 24,9% и 45,2%.

Реализираните извън страната черупкови плодове, праскови, грозде, кайсии, ягоди и сливи са с между 4,8% и 96,2% повече на годишна база, докато при вишните, дините, черешите, крушите и ябълките се отчита намаление с между 7,3% и 54,7%.