Площите с пролетни култури в Добричка област надхвърлиха 1,8 млн. декара, предаде БТА по данни от Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич.

Пшеница: Кой омагьоса цените на хлебното зърно да падат?

Тази година в Добричкият регион, който е сред големите производители в страната на фуражно зърно и маслодайно семе, са отчетени значително по-малко площи, засети с маслодайна рапица - до 29 220 декара.

Драстичния спад се дължи на неблагополучните климатични условия за миналата реколта, казват експерти.

През 2019 г. от засетите близо 190 000 декара бяха реколтирани 129 000 декара със среден добив 255 килограма - най-ниския за последните няколко години, посочват от Областната дирекция „Земеделие".

С над 53 хил. декара повече е царевицата в региона тази година.

Земеделските стопани засяха 971 211 декара с царевица при 917 836 декара през миналата стопанска година, съобщават от областната дирекция „Земеделие". 

Масивите със слънчоглед към средата на май достигат 808 621 декара при 717 088 декара миналата пролет. 

Започна и поредното за сезона обследване на масивите с пшеница в региона като ще бъде дадена и прогноза за средния добив, информират от Областната дирекция.

Обследването ще продължи до 22 май, като ще отчете последиците от трайното засушаване в региона. В Добричка област, която традиционно е лидер в производството на хлебно зърно, тазгодишната реколта се очаква от над 1,245 млн. декара, засети с пшеница.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Зърнопроизводител: Правете минимални обработки на земята

Настроението на производителите на агромашини се подобрява

Директни плащания: Срокът за кандидатстване се удължава до 20 май