Към момента над 65 000 земеделци са подали заявления по различните схеми и мерки за плащане на площ, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" за БНР.

Субсидиите за фермерите - без промяна до края на 2022 г.?

Едва около 4% от подалите заявления са направили това по електронен път. Конкретната бройка е 2285.

Оказва се, че въпреки ограничителните мерки за придвижване в страната, наложени заради извънредното положение, повечето фермери са предпочели да внесат документите си на място.

По данни на ДФЗ до този момент кандидатите са 65 180.

Това е бройката в системата ИСУН на Фонда две седмици преди крайния срок за подаване на заявления без санкции. Желаещите за подпомагане са почти толкова, колкото миналата година. Тогава 65 474 фермери са кандидатствали за евросубсидии за плащане на площ.

Около 39 хектара земя е ежегодният размер, който стопаните заявяват за подпомагане.

Тенденцията е към естествено окрупняване – по-малко фермери заявяват повече земя.

У нас в момента кампанията по разплащанията върви по-рано от други години, подчерта министър Танева в началото на месеца. Дори едни от най-големите плащания - тези по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), могат да се изтеглят малко по-рано. По график те са планирани за началото на юни.

Препоръките на Европейската комисия към държавите членки са за ранно изплащане на субсидиите. Целта е да бъдат подкрепени земеделските производители в кризата, предизвикана от епидемията от коронавируса.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Подмярка 13.3: Започна приемът на заявления

Животновъдство: Двойно по-големи продажби на български агнета

Правителството: Промяна в постановлението за веригите, глоби до 50 хил. лв.