Традиционното сезонно поскъпване на фуража за животни в Северозападна България вече е факт, макар и все още на ниски нива. Балите сено се предлагат около 4 лева, като не липсват и оферти до 5 за бройка.

Нов метод: Можете сами да определите какъв е проблемът с храненето при кравите ви

“Сеното тази година няма как да не поскъпне, защото сушата се отрази и на ливадите. Аз затова, за да се застраховам, още есента докупих повечко бали царевичак“, обяснява стопанина Димитър Спасов, който отглежда крави и телета.

Балите люцерна пък гонят вече 7 лева в региона.

“Нормално е да поскъпва, защото ще се търси все повече. Започва агнилната кампания. Агънцата на хората не могат да се хранят със сено. Ядат люцерна. Аз пък какво да кажа като моите телета също се захранват с нея и трябва винаги да имам готовност със суха люцерна независимо дали е зима или пролет. Като гледам сеновала за сега имам, но дали ще стигне до ново косене, още не знам. Сигурно ще трябва и аз да купувам скъпа или не“, коментира Димитър.

Според него дори балите слама в този сезон вече струват  лева независимо дали са житни или овесени.
Зърнените храни също държат сравнително високи цени тази зима. Все още се намира царевица, ечемик и жито на 35 стотинки за килограм, но на много места вече пшеницата е 50, колкото се търгуват, ечемика и даже рапицата. Слънчогледът, червеното и бялото сорго са най-скъпи. Цената е около 80 стотинки за килограм.

Прави впечатление, към момента и друго – предлагането надвишава търсенето, но практиката показва, че те се изравняват през януари, а през следващият месец съотношението се обръща.