Новият метод „Obsalim”, който помага на фсеки фермер да диагностицира ключови липси в храненето на кравите си и да разбере как да ги запълни, е показан във филм, популяризиран от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Колко всъщност са разходите за млекопроизводителите?

Методът е разработен от френския ветеринарен лекар Бруно Гибудо, в сътрудничество с животновъди. „Obsalim” е наричан от създателя си „Наблюдение за хранене“, което позволява на животновъда или съветника да регистрира симптоми в млечно стадо за относително кратко време и да анализира фуража въз основа на симптомите. Във видеото д-р Гибудо използва конкретен пример със стадо крави, като прави демонстрация на разработката си пред фермери.

„Това е метод за датайлно наблюдение на животните и техни различни органи. Ще разберете как работи храносмилането на преживните животни и по точно на кравите“, обяснява ветеринарят.

Демонстрацията започва с анализ на общите белези в стадото. В случая – крави с настръхнала козина, подути клепачи, оток, трудно и тромаво премигване, мудно поведение.

Не всеки симптом има определено значение и е признак за проблем, но комбинацията от тях дава ясна картинка, категоричен е експертът.

Той изготвя карти с характерни белези, които са свързвани с метаболизма на кравите и усвояването на веществата. „Когато се съберат няколко карти-белег, се получават данни каква е силата (енергията) за ферментация на храната в търбуха, балансът на азота, на фините и структурни влакнини, вещества в излишък, нивото на протеини“, показва нагледно д-р Гибудо

„За тази крава установяваме, че яде влакнеста и суха храна и че в пасището липсва азотен източник. Имаме дефицит на азот при кравите, които ядат малко груб фураж, съчетан с пашата“, описва анализирания случай ветеринарят.

След поставянето на диагнозата, експертът прави своеобразен хранителен режим на кравата, обсъждайки със стопанина специфики в стадото и отглеждането на животните.

С метода „Obsalim” сами можете да определите най-добрата дажба и храна за кравите си, като вземете предвид няколко признака. 

За да разберете как става това, гледайте видеото.То е направено по време на първия практически ден "Всичко за добитъка" във фермата Rengoldshausen близо до Überlingen / DE като част от европейския проект Neferiti.