Промяната, която направихме вчера в Училищните схеми, е абсолютно резонна. Най-важната част е, че дадохме възможност на директорите на училищата да вземат окончателното решение за доставчика. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти край Свиленград.
 
 
На 13 февруари министерски съвет одобри поредната промяна в Наредбата за условията и реда за прилагане на субсидираните схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения – „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. С промените в наредбата се опростява изборът на заявител, отпада служебният избор и предоставят се по-големи права на директорите на учебните заведения при избора на доставчици. 
 
„В предходния вариант акцентирахме върху определени преференции на производители. От друга страна дадохме възможност на директорите да имат право да прекратяват отношения с доставчика, ако той не е коректен и да изберат нов“, обясни министър Порожанов.
 
По думите на аграрния министър оттук нататък директорите на училищата сами ще следят за качеството на доставките и те сами ще носят отговорност.