От 16 октомври Държавен фонд Земеделие ще започне с плащанията по обвързаното производство към животновъди, през декември ще има доразплащания по агроекология от стария програмен период и от януари трябва да започнат директните плащания за биологично земеделие. Това обяви в ефира на Дарик изпълнителният директор на ДФЗ Румен Порожанов. 
 
Порожанов коментира и удължения срок за изпълнение на проекти по старата Програма за развитие на селските райони до 15 октомври. Той се отнася за 2500 проекта, които са в ход. От тях 1500 са частни и около 1000 са публични – най-вече на общини, църкви, читалища. По разчети на ДФЗ очакваните плащания на агенцията по тези 2500 проекта са за 1,2 милиарда лева, които да се входират.  
 
България към момента е усвоила около 80 на сто от средствата, но остават за доразплащане значителен обем проекти, много от тях големи, свързани с общинската инфраструктура - по мерките за изграждане на пътища, водоснабдяване, канализация, различни спортни съоръжения, площадки, паркове. Тези проекти са сложни като изпълнение и удължаването с месец на срока дава възможност за завършването, обясни Румен Порожанов.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!