Всеки земеделски производител, работейки като съхранител и краен потребител на гориво, няма финансов интерес да се занимава с контрабанда на горива, каза пред БНТ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов във връзка с отменения протест на зърнопроизводителите.
 
 
По думите му, след много дебати контролната система за горивата в земеделието е уточнена още през 2015 г. и в момента работи добре.
 
„За да се пресекат недобросъвестни производители, които биха си позволили да използват нерегламентирано гориво, ние се обединихме - целият земеделски бранш и вносителите на закона, да бъдат наложени строги санкции. Контролът го има, санкциите трябва да бъдат много сериозни“, каза земеделският министър.
 
Той припомни, че в резултат на едночасовата среща при премиера Бойко Борисов на 2 април е намерено доброто и справедливо решение – земеделските производители да запазят статута си на крайни потребители на горива, а не да се третират като търговци на дребно на нефтени продукти. 
 
„Законът за горивата е изключително ценен, много важен за борбата срещу контрабандата на горивата. Контролът трябва да е съсредоточен там, откъдето те влизат - в данъчния склад, на входа на страната, във всички нефтени преработвателни компании. Контролът трябва да е много сериозен“, подчерта Румен Порожанов.
 
 
Според него земеделският бранш е подходил „много професионално към темата, много принципно, за да изгради и защити своята позиция". Убеден съм, че дори и да има опити да се политизира този протест, земеделски производители не биха допуснали такова нещо, защото са израснали много, допълни министърът.