Две трети от европейските овощни градини се намират в Испания, Италия и Полша, сочат данните на Евростат. Полша е на трето място по площи – общо 167 хил. хектара. През последните години страната е рекордьор по бързо разрастване на овощните градини. Само за пет години – от 2012 до 2017 г., те са се увеличили с 11%. Средното ниво на този показател в ЕС е 0,4%, пише portalspozywczy.pl.

От 10 години не е имало толкова скъпи домати

Това обаче не е повод за празнуване. Поглеждайки данните, оказва се, че просто се говори за ябълки. Полското производство не бележи върхови постижения при други плодове. Страни като Франция, Италия, Испания и Гърция са диверсифицирали своето производство и са лидери едновременно в няколко категории.

Според Якуб Олипра, икономист в Credit Agricole, огромното производство на ябълки води до прекалено насищане на пазара.

Ние консумираме по-малко ябълки, отдаваме предпочитание на портокалите или бананите. Това дава повод за размисъл, като се има предвид, че овощните ни градини като площ са далеч по-големи, отколкото в страни с по-голяма територия, но и с по-добри климатични условия за производство на плодове, казва експертът и дава пример с Франция.

С други думи, ако бе налице толкова голямо търсене на ябълки, каквото индикира полското производство, страни, които разполагат с по-добри условия от тези в Полша, щяха да инвестират в същото, казва Олипра.