От днес тютюнорпоизводители излизат на безсрочни протести в Силистренско, Пловдивско и Благоевградско заради неизплатените все още премии за реколта 2009 г.

От няколко седмици от бранша предупраждават за протести и гладни стачки заради неизплатените премии за миналата година. Сумата, която производителите трябваше да получат още в края на месец март (според споразумение, подписано с МЗХ), е 116 млн. лв.

Ние настояваме единствено за изплащане на тези обещани 116 млн. лв, коментира вчера пред Фермер.БГ Нина Ламбова, изпълнителен директор на Националното сдружение на тютюнопроизводителите.

Преди седмица земеделският министър Мирослав Найденов призова в свое изявление тютюнопроизводителите "да не се поддават на политически и други провокации".

В отговор Ламбова заяви, че когато има икономически искания при такава сериозна криза никоя политическа партия не би могла да лашне исканията или изобщо цялото състояние на земеделието на там, че да провокира някакви политически дивиденти. При положение, че хората се записват по магазините за хляб, никой не е в състояние да им наложи политически искания, коментира Ламбова.

Протестите, които започват днес, ще бъдат мирни и ще се провеждат пред службите на земеделското министерство и фонд "Тютюн" в различни градове от страната.