Русия нанася нови удари в района на Харков и в рядко атакуваната от месеци Киевска област, докато Украйна се готви да поднови износа на зърно, по възможност още тази седмица.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

БиБиСи съобщи, че пристанищата в Одеса, Черноморск и Южне са разблокирани и заработили отново в очакване да подновят износа, седмица след подписа на дългоочакваната сделка на Украйна и Русия с Турция и ООН. Координационният център в Истанбул, който трябва да следи как се изпълнява сделката, вече работи.

Продължават обаче атаките срещу други важни морски центрове, а командващият Черноморския флот заяви, че Русия господства в Азовско море и контролира северозападната част на Черно. "Критично важни" обекти на врага се унищожават.

В Миколаив (Николаев), източно от Одеска област, обаче продължават взривовете, за които съобщава кметът на града Олександър Сенкевич. Обявена е въздушна тревога и в Киев и централните области на Украйна след информация за взривове. Заместник-началникът на генералния щаб на украинските сили Алексей Громов отбелязва, че в Киевска област са поразени военни обекти, в Черниговска (на север) - населено място недалеч от границата с Беларус е обстрелвано от територията на съседната държава, има нова атака и край Днипро (Днепропетровск).

Руските нападения в райони, които не са център на бойни действия, съвпадат с украинската контраофанзива в южната и окупирана от Русия Херсонска област, набираща скорост според западни източници. Киев обещава да отвоюва Херсон до септември.

В тази ситуация държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен изрази желание да говори с руския си колега Сергей Лавров за износа на зърно от Украйна, а и за възможността двете страни да разменят затворници, информира Дневник. Това е първото подобно намерение на Блинкен от началото на войната. Той трябваше да се срещне с руския първи дипломат в края на февруари, но срещата бе отменена, след като Русия нападна Украйна.