Тази година данъчната кампания започва на 10 януари във вразка с гласуваните от парламента в законодателството, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Нов отпор срещу опита за рязко повишение на фермерските осигуровки

Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени най-рано на 10 януари – както по електронен път, така и на място в офисите на НАП.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите – 30 април, напомнят от приходната администрация.

През март ще е достъпна и предварително попълнена декларация за доходите на гражданите, които имат персонален код на НАП или електронен подпис.

Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделци и тютюнопроизводители се увеличава от тази година с 5% или с 20 лв. - от 400 лв. на 420 лв. на месец. Решението бе взето от депутатите в началото на декември 2019 г.

Първоначално в проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. бе заложено увеличение до 610 лв. Но след остра реакция от страна на бранша, бе постигнат доста по-минимален ръст.

Годишното приключване на данъчно осигурителните сметки на гражданите и фирмите ще бъде извършено от НАП от 1 до 9 януари. Плащания чрез електронната система за разплащане без такси (т. нар. виртуален POS) се приемаха до края на последния работен ден на миналата 2019 г. 

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да получите на телефона на Информационния център на НАП – 0700 18 700.