За по-високи цени на тютюна от миналогодишните ще се борят тютюнопроизводители от Пиринския край. Представители на фирмите – изкупвачи вече са обиколили населените места в региона за да огледат реколтата и да консултират стопаните.
 
Кметът на село Долно Осеново, Бисер Сегменов казва, че всички оценители са взели предвид, висококачествената продукция и вече 4 фирми искат да изкупят тютюна там. Произвели сме 230 тона, за 220 семейства това е основното препитание. Обещават средна цена от 7,00-7,50 лева за килограм. Миналата година тя бе 5,00-5,50 лв. за килограм. Така на практика цената ще е с 30-40% по-висока.

След 10 октомври няма пречки кампанията да стартира", допълва той пред Стандарт и добавя, че някои от произоводителите вече чакат офертите на всички фирми, и дори и да имат вече сключени договори с определени дружества, ако получат по-атрактвини предложения ще продадат продукцията си на тях.
 
Сегменов казва още, че фирмите-изкупвачи не помагат на производителите с никакви консумативи и средства, като единствено подписват формални документи. В същото време разходите на тют'нопроизводителите са големи и разнообразни.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!