Спада броят на установените от инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) нарушения, свързани с качеството на хранителните продукти.
 
 
На всеки хиляда проверки през ноември миналата година са се падали сродно по 9 акта за установяване на административни нарушения, докато месец по-късно броят им спада на 8, стана ясно от съобщение на БАБХ. През ноември са направени 13 111 проверки и са съставени 120 акта, а през декември има 10 528 проверки и са издадени 86 акта. Издадените предписания намаляват от 540 на 376.
 

По два обекта през ноември и през декември е трябвало временно да преустановят дейността си във връзка с нарушения.

 
Инспекторите са изтеглили от пазара миналия месец 2 836 кг храни от животински и неживотински произход и 45 600 броя яйца. Количествата са конфискувани от производствени обекти, складове и магазини за търговия на едро и дребно, и заведения за обществено хранене.
 
Част от иззетите храни са били неправилно съхранявани, некоректно етикетирани и с изтекъл срок на годност, а други – без документи за произход и без здравна и идентификационна маркировка. Месец по-рано изтеглените и насочени за унищожаване продукти са били значително по-големи – 15 317 кг храни и 310 540 броя яйца.