Осем години затвор при строг режим е присъдата на Варненския окръжен съд за бизнесмен от района, осъден за присвояване на зърно, предаде БТА.

ЕК ни върна близо 1 милиард евро субсидии

55-годишният мъж е присвоил стока от различни зърнопроизводители от региона, обяви Апелативната прокуратура в града. Предмет на престъплението, извършено в периода юли-октомври 2014 г., са над 5 млн. кг пшеница, близо 1,5 млн. кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик.

Общата стойност на присвоената стока е близо 2,4 млн. лв.

Осъденият е действал като собственик на зърнобаза в град Провадия. Продукцията му била поверена за съхранение от седем земеделски производители, кооперации и фирми. Бизнесменът обаче продал зърното от името на собствените си фирми, а с парите погасявал задължения към различни държавни и частни финансови институции.

Установено е, че към момента на извършване на престъплението той е бил подсъдим по дело за данъчна измама в особено големи размери, по което също е бил признат за виновен.

Съдът е потвърдил мярката му за неотклонение - гаранция от 20 000 лв. Присъдата на Окръжния съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.