Необходими са дългосрочни решения в интерес на тютюнопроизводителите, заяви Петя Ставрева, председател на ПП „Обединени земеделци“. В позиция, изпратена до медиите, се посочва: „ Ние, от Обединени земеделци, продължаваме да настояваме за стартирането на регионални програми, които да отчитат нуждите и възможностите на хората по места и да създадат нови работни места чрез алтернативен поминък.

 

Интересите на тютюнопроизводителите у нас трябва да бъдат защитени. Но поставянето на част от българските производители в привилегировано положение в сравнение с останалите фермери не е далновидно решение за развитието на агросектора. Държавата спешно трябва да подкрепи и други специфични за страната ни производства, сред които етерично-маслените култури.

 

Овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството също са в тежко положение и отделяните за тях средства от държавния бюджет са крайно недостатъчни”. От “Обединени земеделци” са категорични, че законодателството, касаещо тютюнопроизводството, трябва да предлага работещи решения за развитието на бранша, които могат да се приложат на практика с оглед на националните интереси и европейските правила.

 

“Чрез финансовите инструменти на ОСП могат да бъдат решени голяма част от проблеми на отделните браншове в земеделието при условие, че има ясно формулирани национални приоритети за развитието на агросектора и селските райони - при равнопоставеност на браншовете и липса на задкулисни договорки и заиграване с нуждите и страховете на производителите”, се посочва още в съобщението.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!