Има опасност да загубим около 300 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), заради грешки и липса на ефективна комуникация между българската администрация и Брюксел“, каза пред телевизия Bulgaria On Air бившият евродепутат Петя Ставрева. Фактът, че изключително малка част от средствата достигат до дребните производители, също е притеснителен, посочи експертът.

 

Според Ставрева едва 15% от еврофинансирането стига до малките населени места. „В секторите животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство има най-малко одобрени и реализирани проекти. От началото на годината има три различни правителства, които имат различни приоритети и различни екипи, с които водят преговорите. По този начин изпращаме негативни сигнали, както към Европейската комисия (ЕК), така и към предприемачите и инвеститорите“, обясни Петя Ставрева.

 

По думите ѝ, сегашната ситуация може сериозно да деформира структурата на българското земеделие. Бившият евродепутат обясни още, че в основата на проблема е в мениджмънта и координацията, защото парите не стигат до най-нуждаещите се сектори и по-малките населени места. „Подобен факт не е редно да бъде пренебрегван, защото земеделските инвестиции са жизнено важни за разкриването на нови работни места и растежа на икономиката. Неусвоените средства всъщност са загуба на средства и това не бива да се допуска“, посочи още Ставрева.

 

Тя припомни, че е повече от спешно да бъде създадена национална стратегия за селското стопанство, в която да има ясни приоритети за дългосрочен период, а не само до края на мандата. „Крайно време е да се премахнат практиките, с които едни са облагодетелствани за сметка на други. През 2007 г. имаше над 135 000 регистрирани фермери. През 2013 г. те са малко над 70 000. Очевидно е, че липсва ясна държавна политикa и политическа воля за промяна. Истината е, че добрите и работещи предложения нямат цвят и не е редно да бъдат взимани на база политически пристрастия“, каза още Петя Ставрева.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!