Как усвояваме европарите за развитие на селските райони? До каква степен се подобри животът в българските села, където е концентрирано земеделието на страната? Какви са констатациите в годишния доклад на Еврокомисията за развитието на селските райони в ЕС през 2010 г.? Как се усвояват средствата от Европейския фонд за развитието на селските райони? Каква е ситуацията в България в сравнение с останалите 26 страни-членки?

 

Резюме на тези въпроси дава Петя Ставрева, бивш евродепутат и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европарламента.

 

И през 2010 г. селските райони в ЕС продължават да изостават в икономическото си развитие. В повечето държави-членки доходите на жителите на тези региони са под съответните национални средни стойности. Това се забелязва особено в новите страни-членки, сред които е и България. Въпреки насочването на допълнителни средства чрез Програмите за развитие на селата и селските региони /ПРССР/, темпът на икономическо развитие на селата остава много бавен. Запазва се тенденцията за обезлюдяване на тези региони в ЕС.

 

Подобряване на качеството на живот и насърчаването на атлетнативни дейности в тях е прекалено бавен процес. Това забавя изпълнението на един от основните приоритети на ЕК - за икономическото сближаване между регионите в Общността. Като погледнем усвояването на средствата по четирите оси на ПРССР в 27-те страни-членки се открояват най-атрактивните мерки: В рамките на Ос 1 най-голям интерес има към мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства”. Тази тенденция се зебелязва най-силно в Унгария, Литва, Латвия, Словакия и в България.

 

При Ос 2 европейските фермери усвояват най-много средства чрез мярка 214 „Агроекологични плащания”. У нас ситуацията обаче е по-различна. Европарите трудно стигат до биопроизводителите и реално усвоените средства по тази мярка са прекалено малко – под 3% от предвидените за България.

 

В рамките на Ос 3 най-много реализирани проекти в Общността има по мерките 321 и 322 „Обновяване и развитие на населените места”.

 

При Ос 4 „Лидер” в повечето страни – членки голям интерес провокира 413 мярка за стратегии за местно развитие.

 

Общият размер на предвидените суми за всички мерки на Програмите за селските райони на 27 страни-членки е 96 милиарда евро за периода 2007-2013 г. Към края на 2009 Еврокомисията е изплатила 19,7 милиарда евро от тези средства. Най-много европари от Европейския фонд за развитие на селските райони са усвоили Ирландия, Люксембург, Австрия и Финландия, най-бавно се усвояват средствата в Румъния, Малта и България.