Петя Иванова е дългогодишен пчелар. В семейната ферма в землището на врачанското село Остров, отглежда 700 пчелни семейства. Петя Иванова е и инициатор и председател на Националното сдружение на жените-пчелари.

 

Г-жо Иванова, как се отразява на пчелите необичайно топлото време през февруари?
Благодарение на топлото време пчелите консумират повече мед, защото в над 50% от пчелните семейства вече има и пило, което трябва да се изхранва. Пчелите вече са доста активни – събират прашец от кокичета и диворастящи ранно-пролетни растения. Много е важно точно в този момент пчелните семейства да се третират за нозематоза. Аз сега третирам с йод – слаб захарен сироп, в който слагам малко йод, с което се прави превенция на пчелните семейства от нозематоза. Важно е в момента и да се направят готови питки, особено ако в кошера няма мед, защото така ще се подсилят пчелните семейства. Правим питки с кристализирал мед, пудра захар и прашец, като може да се използва и суха захар при по-силни пчелни семейства, но трябва да се използва подходяща дървена хранилка, която да омекотява захарта.

 

Ще има ли проблеми за пчелите при рязко застудяване?
Не, няма да има проблеми, ако всички необходими мероприятия са извършени преди настъпването на застудяването. Ако пчелите са правилно третирани, ще имат достатъчно храна за по-студения период. По принцип всички тези дейности са типични за януари-февруари. Разбира се, зависи от района на страната. Има пчелари, които започват подхранване на пчелните семейства още от декември. Индивидуално е – според района и времето, но всеки пчелар е добре засили пчелните си семейства и да ги подготви за новия сезон. Колкото по-рано започне подхранването, толкова повече пчели ще има, тоест по-голяма „армия“, която да работи през пролетта.

 

Притеснително ли е за пчеларите по-ранното развитие на земеделските култури заради меката зима?
Реално, всичко зависи от пролетните дъждове. За земеделските култури определено не е добре, че зимата в много райони на страната беше почти безснежна, но дали през пролетта ще има дъждове, които да напоят земята и да осигурят нормално развитие на земеделските култури, е въпрос, на която не може да се отговори. Надяваме се пролетта да е по-дъждовна, защото това е от значение и за пчеларите в контекста и на диворастящите.

 

След като вече правите преглед на пчелините, има ли поне първоначална информация каква е смъртността тази зима?
Смъртността на пчелните семейства засега поне е нормална – в рамките на 5-10%, по информация, която имам от колеги. Рано е, обаче, още да се правят обобщения, защото обикновено смъртността на пчелните семейства се увеличава през март-април. Това е по-фатално за пчеларите, защото в този период вече пчелните семейства са развити и при аномално време и липса на храна, загиването им е неизбежно. До момента при мен, а и при доста от колегите, смъртност няма, но след април можем да правим обобщения и анализи за целия сектор.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!