Близо 3000 дка земи, сред които и стотици обработваеми площи в петричките села Марикостиново и Генерал Тодоров са нападнати от марокански скакалци, съобщи за Фермер.БГ кметът на Марикостиново Костадин Герчев. Той обясни, че е поискана помощ от Районната служба за растителна защита в Благоевград за машинно пръскане на засегнатите от скакалците райони. Такава обаче не била получена.

Потърсихме за коментар директорът на РСРЗ – Благоевград Иван Марковски. Скакалците са установени на 26 май и веднага от РСРЗ Благоевград са измерени засегнатите площи и са разпратени писма до кмета на община Пертич и до всички кметове на кметства с указания. Доставени били препарати за борба със скакалците – за по 500 дка в Марикостиново и Генерал Тодоров, които са най-засегнати от напастта. Община Петрич обаче, понеже имала орязан бюджет, не могла да плати разходите за приложение на препаратите. И така от Растителна защита обясняват, че са осигурили препарата, но нямало кой да плати за трактор с пръскачка.

Наложило се всеки с подръчна техника да извършва пръскането, но пустеещите площи нямало как да бъдат напръскани. Освен това Марковски заяви, че капацитетът на Службата за растителна защита вече е изчерпан, защото скакалците вече са възрастни, а препаратите, с които разполага службата, са подходящи за унищожение в начален стадий. За възрастните скакалците службата е предоставила препарати само за 50-60 дка, тъй като не разполагала с повече. В крайна сметка от регионално поделение на Националната служба за растителна защита в Благоевград заявяват, че са си свършили работата, като са предоставили препарати за 7000 хил. дка , но нямало просто кой да ги приложи.

След като до момента не са спрени скакалците, то следващата година ситуацията ще бъде много по-тежка, заяви кметът на Марикостиново Костадин Герчев. По негова информация в района са засегнати около 3000 дка. Около Марикостиново скакалците са опасли изцяло 15 декара картофена нива. Освен това са нападнати динени бостани, зеленчукови култури, слънчоглед и царевица. Голямата част от площите наоколо обаче са пустеещи земи и точно там най-силно са концентрирани скакалците. Дори на този етап да бъдат отпуснати допълнителни средства за борба с насекомите, едва ли може вече да се направи нещо, защото скакалците са в крайна фаза на развитие и следващата година отново ще има нападение, обяснява Герчев.

снимка: Булфото

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!