КАНДИДАТУРА НА БЪЛГАРИЯ, СОФИЯ ДОМАКИН НА 43 СВЕТОВЕН ПЧЕЛАРСКИ КОНГРЕС НА АПИМОНДИЯ ПРЕЗ 2013 ГОДИНА Уважаема Медия, Обръщам се към Вас, във връзка с инициатива, предприета от представителите на организираното пчеларство в България и ръководена от Национален Браншови Пчеларски Съюз, за представяне на кандидатурата на България, София, за домакин на 43 Световен Конгрес на Пчеларите АПИМОНДИЯ през 2013 г. Това е най-престижното мероприятие в областта на пчеларството в света. Тази инициатива получи в началото на годината патронажа на Президента на Република България – г-н Георги Първанов, и уверенията за пълна подкрепа и съпричастност към меропиятието от следните институции - Кмета на гр. София, Министерство на Земеделието и Храните, Министерство на Околната Среда и Водите, Министерство на Културата, Министерство на Труда и Социалната Политика, Министерство на Финансите, Тракийски Университет – Стара Загора, Лесотехнически Институт- София, Национална Ветиринарно Медицинска Служба и др. Следвайки идеята тази кандидатура да обедини пчелари, учени, изследователи и търговци от тази исторически и културна традиция на Балканите/пчеларстото/, към нас се присъединиха Национални пчеларски съюзи и асоциации от Гърция, Македония, Румъния, Албания, като подкрепят категорично Национален браншови пчеларски съюзи, в качеството си на пълноправни членове на Световната организация на пчеларите - АПИМОНДИЯ за провеждане на това мероприяатие в София.

Провеждането на такова мероприятие е престижно за всяка държава и конкуренцията е изключителна. Това може да се сравни само с конкуренцията между държавите за провеждане на олимпийските игри. Значимостта на това мероприятие е подсилено и от факта, че пчеларството е област, която въпреки различните национални културни особености ги обединява с редица други - опазване и съхраняване на човечеството, качество на жизнената среда, устойчива икономическа активност, опазване и съхраняване на екологичния потенциал,споделяне и опазване на културното и историческо наследство и т.н. Подобно на гроздобера и розобера, пчеларството също е намерило своето национално признание , чрез илюстрирането на елементи от него върху националната ни валута. Пчеларството, меда и пчелните продукти присъстват неизменно в историята ни от векове и представляват съвкупност от обичаи, обреди, празненства, ритуали и вярвания, народна медицина и кулинарни традиции. Пчелния мед е неизменна част както от ритуала при кръщаването ни ,така и при сватбеното тържество. В етапите на провеждане на Конгреса на АПИМОНДИЯ се включва провеждането на туристически и изследователски турове до различни дестинации в страната домакин. Очакван брой делегати – 4000, общо очакван брой участници на мероприятието 11000. България има неоспоримия шанс да спечели домакинството за Световния Конгрес на Пчеларите през 2013, като се има в предвид, че през цялата вековна история на АПИМОНДИЯ, никога до сега не е правен конгрес на Балканите или в България. Такъв шанс България и българската пчеларска общност биха имали едва след 15 години и от тази гледна точка, подготовката и кандидатстването ни за домакин на един такъв мащабен международен форум – 43 Световен Конгрес АПИМОНДИЯ 2013, е национална, икономически изгодна инвестиция в сравнително краткосрочен план.

ПРЕДСТАВЯМ ВИ КРАТЪК АНОНС ЗА ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА АКО БЪЛГАРИЯ СПЕЧЕЛИ ДОМАКИНСТВОТО : - ПОСТОЯННИ ГОСТИ ОТ ЧУЖБИНА - 4500 ДЕЛЕГАТИ; - В РАМКИТЕ НА 7 ДНИ , ПОЛЗВАТ ХОТЕЛИТЕ В СОФИЯ И ИЗРАЗХОДВАТ СРЕДНО НА ДЕН ПО 200 ЕВРО; -ОТДЕЛНО 10000 ЧОВЕКА ПОСЕЩАВАТ ИЗЛОЖБИТЕ, СЪСТЕЗАНИЯТА, ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИТЕ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИТЕ ТУРОВЕ , ДЕМОНСТРАЦИИТЕ НА МЕД И ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ; - В РАМКИТЕ НА 4 ГОДИНИ СВЕТЪТ НАУЧАВА КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ, И ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА ТРАДИЦИИ, ИСТОРИЯ, КУЛТУРА,НАУКА И ДОСТОЙНСТВО. Обръщам се към Вас, защото от началото на годината до ден днешен, нито една държавна институция не прояви допълнителен интерес /освен писма за съпричастност/ към организацията на това мероприятие - кампания по представяне на кандидатурата на Бългаия за домакин на 43 СВЕТОВЕН КОНГРЕС НА ПЧЕЛАРИТЕ. От кабинетите на формираните нови министерства ни отговарят, КАКТО И ДОСЕГА, че ще трябва да чакаме да ни отговорят писменно, че ще разгледат молбата ни за сътрудничество при представянето на кандидатурата - НО НЕ ТОЧНО СЕГА, че това не е приоритетно, че това е "сага", за която ще трябва да проверят дали има някакво развитие - т.е. «интерес».

НИЕ ИСКАМЕ АДЕКВАТНОСТ, ДИАЛОГ, НАЦИОНАЛНА, ИНСТИТУЦИОНАЛНА, ЖИВА АНГАЖИРАНОСТ ОТ СТРАНА НА БЪЛГАРСКИТЕ МИНИСТЕРСТВА , КОИТО ВЕДНЪЖ ВЕЧЕ СА ЗАЯВИЛИ СВОЯТА ГОТОВНОСТ ДА СЪТРУДНИЧАТ В ТОВА АНБИЦИОЗНО ДОРИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ МЕРОПИЯТИЕ , КОЕТО НИЕ БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ СЕ НАЕМАМЕ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ. Бих искал да съм безкрайно ясен и откровен с Вас и да Ви споделя ,че за мен вече е усилие да спазвам добрия тон в разговора си с началник кабинетите на министерствата, които имат отношение към събитието - Земеделие и Храни , Околна Среда и Води, Икономиката Енергетиката и Туризма, Културата. Въпреки че съм представител на браншова организация с нестопанска цел, регистрирана в обществена полза по Закона за Пчеларството в България, нито един министър не пожела да отдели време или експерти, за да се запознаят в дълбочина с мероприятието, което подготвяме от името на българското пчеларство, а и от името на България. На този форум 15-20 септември 2009 в Монпелие, Франция – България ще се състезава с кандидатурата на Унгария, Турция, Украйна, Италия и Испания. Национален Браншови Пчеларски Съюз ще защити и представи достойнствата на България и София, за домакин на Световен Пчеларски Конгрес - 2013, в който обикновенно в рамките на една седмица участват над 10000 пчелари, учени, изследователи, търговци, медии, 4150 делегати - пчелари и официални гости от цял свят, сред които Принц Чарлс, кмета на Москва – Юрий Лужков, Президента на Украйна – Виктор Юзченко, представители на Японското императорско семейство, шейхове и др. Национален Браншови Пчеларски Съюз Ви уверява, че работим активно за настоящата подготовка на самата кампания по представянето на кандиатурата на България, през м. Септември 2009, на 41 Световен Конгрес на Пчеларите във Франция, където ще представим и защитим достойствата на България и нейната столица – София, пред представители от 118 страни- членове на APIMONDIA. Моля, да дадете гласност на това национално значимо мероприятие, тъй като в днешни дни е много важно да си припомним , че сме българи и да използваме всеки удобен случай да показваме на света, че съществува една древна и достойна нация, която въпреки всички или по-скоро дори нарочно на всички, е запазила живи свойте традиции, нематериално културно наследство и самосъзнание - българското.

С Уважение, ПЛАМЕН ИВАНОВ

Председател на Национален Браншови Пчеларски Съюз