Приключи 2-часовата среща на пчелари от цялата страна, на която беше дискутирано обединението на пчеларския бранш. След дебати, и не без спорове, участниците са избрали 15-членна работна група, която ще организира създаването на нова национална пчеларска браншова организация, която да обединява всички пчелари, съобщи специално за Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП).

 

В работната група участват представители на 7-е браншови организации, подписали споразумението за обединение в края на миналата година, както и представители на Сдружението на жените-пчеларки, на областни пчеларски организации и изявени пчелари от различни райони на страната. Членовете на работната група е избрал инж. Михайлов за ръководител и координатор на дейността на работната група.

„Сега ни предстои да насрочим и първото заседание на работната група. Това вероятно ще стане след 25 февруари. Най-важното е още на първото си заседание работната група да избере един от двата предложени варианта на концепция за новата организация, както и да бъде приет устав, тъй като в крайна сметка уставът предопределя и дейността на една организация”, сподели Михаил Михайлов. Относно концепцията, той поясни, че предстои да се избере фирмата на ръководство на бъдещата обединена пчеларска организация. Направени са предложения ръководството да е от председателите на областните пчеларски съюзи или от председателски съвет от представители на съществуващите сега браншови организации.

 

По думите на Михайлов вероятно ще се търси трети вариант, който да обединява вече предложените два. Инж. Михайлов информира още, че в работната група ще се дискутира името на новата пчеларска организация. Вариантите, около които са постигнали консенсус участниците в дискусията, са три: Български пчеларски съюз, Съюз на пчеларите в България и Обединени български пчелари.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!