Вирусът на Зика започна да се разпространява и из САЩ, съобщи Грийн Тек. Въпреки опитите на служителите по обществено здраве да спрат разпространението на болестта, в един от окръзите в Южна Каролина, тези усилия неволно са довели до смъртта на 2,5 милиона пчели. 
 
Фирма Дорчестър Каунти обикновено използва наземни спрейове с цел борба с комарите. Миналата неделя обаче служителите от здравните служби са решили да преминат към метода на авиационно пръскане. За целта те предупредили местното население чрез пост в социалната мрежа и обява в местния вестник. Пръскането се състояло в ранни частове на неделя сутрин, създавайки мъгла от пестицида Налед.
 
Повечето хора разбираемо не са видели анонса във вестника, сред които и местните пчелари. След пръскането с пестицида местните ферми са отчели смъртта на десетки кошери и общо 2,5 милиона пчели.
 
Пестицидът Налед не се счита за сериозна опасност за хората поради това, че химикалът бързо се разсейва във въздуха. Той обаче е силно токсичен за различните опрашители, включително пчелите. Обикновено когато пчеларите са наясно с предстоящото въздушно пръскане, те покриват кошерите си, за да защитят пчелите.
 
От Дорчестър Каунти посочиха, че са се опитали да се свържат с всички пчелари в района, но са направили и някои грешки, предвид на това, че в техния регистър са липсвали голяма част от данните на местните пчелари – любители.