Пчеларството е сектор, който имаше страхотни позиции у нас преди време, и аз мисля, че с общи усилия отново ще можем да го издигнем на ниво едновременно полезно за хората и значима част от икономиката на държавата, заяви днес в Плевен зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от сайта „Плевен за Плевен”.

 

Повод за визитата му в Плевен е провеждащият се в Областна администрация форум, посветен на политиката на правителството в областта на земеделието - конкретно в сектора на пчеларството. Зам.-министър Гечев изтъкна, че пчеларството е сектор, създаващ заетост в малките населени места и чудесен семеен бизнес за мнозина. Срещата в Плевен е от огромно значение и за нас самите при програмирането на следващия период на Общата селскостопанска политика (ОСП), посочи Гечев, припомняйки, че само преди дни бе подписана и новата тригодишна пчеларска програма. Сред важните проблеми в сектора Явор Гечев очерта пръскането с пестициди, контрола над него и предварителната информираност на стопаните при пръскане.

 

Гечев бе категоричен, че правителството има воля да се справи с тези трудности, като за целта стартира система за SMS-известяване на пчеларите във връзка с предстоящо пръскане в определен диаметър. Също така, ще дадем възможност пчеларите сами да избират ветеринарния доктор, който да ги обслужва, отбеляза зам.-министърът на земеделието. Гечев не скри разочарованието си от факта, че ЕС на практика не е приел подпомагане на пчеларството в ОСП 2014-2020 г. за следващия 7-годишен период.

 

„Специално за България, това създава един голям проблем, като усилията ни ще бъдат чрез национални средства и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. да компенсираме поне частично родните пчелари”, подчерта Явор Гечев. По думите му, насоката би трябвало да бъде дотиране през зеленчуковите площи и най-вече през трайните насаждения. Проблемът е, че винаги се равняваме със западноевропейските страни, искайки субсидии, сходни с техните, но това едва ли ще се случи в краткосрочен план, обобщи Явор Гечев.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!