Пчелари се надяват тази година медът от нова реколта да стигне цена от 6 лв./кг,, но според Председателя на новата Конфедерация на пчеларите - Росимир Матеев, преработвателните фирми и търговци са се споразумели да предлагат в началото цена от 4.50 лв. за килограм, което производителите смятат, че е твърде ниско и неизгодно.

 

България годишно изнася между 8 и 15 000 тона мед. В момента изкупната цена, която предлагат търговците на производителите е 5.20 лв./кг мед от миналогодишната реколта, тъй като тече подготовката на пчелните семейства за новата паша през пролетта.

 

Основните проблеми пред бранша продължават да бъдат  кражбите на пчелни семейства, презимуването и смърттността в кошерите и отравянето на пчели от земеделски стопани, които пръскат площите със зърнени култури без предупреждения. Пчеларите внесоха предложение за разработка на софтуер, финансиран по европейски проект даващ субсидия за софтуерни разработки в областта на земеделието от страна на български софтуерни компании,  който да пази пчелите . В предложението е заложено земеделски производители, които планират пръскане в обработваните от тях ниви, да получават SMS-известие къде в района има кошери. Оказва се, че именно в Добруджа, където е най-силно развито зърнопроизводството, има най-много отровени пчелни семейства, а в същото време над 35% от меда в България се произвежда именно в този регион.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!