До момента не е имало толкова трудна година за пчеларите. Може би една от основните причини за това са климатичните промени и бездействието на много институции в България. Това каза председателят на Областното управление на пчеларите във Варна Атанас Каракашев за Фокус.
 
„Според мен вредят и пръсканията от нодуларен дерматит. Друга причина е, че земеделието се разви много. Тракторите и препаратите са много мощни и унищожават всякакви плевели. Имунната система на пчелите намалява, а оттам се появяват и болестите. Друга година по това време, след слънчогледа, има песен в кошерите, а сега не. Това означава, че броят на пчелите е намалял много. Не знам дали пчелите ще могат да се възстановят през август и септември и да презимуват и дано да бъда лош пророк, но смъртността тази година ще бъде много по-висока в сравнение с предни години. Тогава също имахме подобни проблеми”, посочи още Атанас Каракашев. 
 
Той каза още, че пчелините се възстановяват много трудно, а някои кошери не успяват и да се съвземат.  
 
„Тези проблеми ще се отразят на зимуването на пчелите. Младите пчели, които трябваше да се произведат тези месеци – юли и август, няма да бъдат така подготвени за зимуване. Подобен тип пчели не работят, а само трупат мазнини като мечките. На базата на тези мазнини пчелата живее шест месеца, жива е докато се възпроизведе и чак тогава умира”, съобщи още Каракашев. 
 
Според него животът на работещите пчели тази година се е съкратил с поне 10 дни, 20 %, и от там се е получило изпразването на кошерите. В кошера има мед и пило, но няма пчели, които да го покриват.