Разпространението на вируса ToBRFV, който засяга доматите, създава все повече проблеми на производителите в Европа. Това вещае по-ниско производство през зимните месеци и оттам по-високи цени подобно на миналогодишните, прогнозират от Център за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Сушата ще „надпише" хиляди тонове домати

Родно производство на домати, краставици и пипер

По оперативни данни на земеделското министерство производството на домати от открити площи към края на месец октомври е с 26% надолу. Това означава, че то ще бъде между 70 – 90 хил. тона, твърдят анализаторите. 

От друга страна, производството на оранжерийни домати ще остане около 53 хил. тона, което е с 9% над добитите през 2019 г. Общото производство на домати ще е между 123 – 148 хил. тона, изчисляват от CAPA.

По отношение на краставиците и корнишоните статистиката на агроминистерството до момента показва, че са произведени 10,8 хил. тона на открито и 43,6 хил. тона в оранжерии. Според текущите прогнози на Центъра за изследвания общите количества през 2020 г. ще са около 74 хил. тона.

По оперативни данни на Министерството производството на пипер до края на октомври е 43,3 хил. тона, което е с 1,2% нагоре на годишна база. Текущите оценки на САРА е до края на годината то да достигне 54 – 62 хил. тона, или с около 8% по-малко спрямо 2019 г. 

Цени на домати и краставици

С около 30% за един месец за скочили цените на едро и дребно на доматите и краставиците. Тези цени са по-високи от същите по това време на годината, когато оранжерийните домати са се търгували на 2,05 лв./кг, а краставиците – на 1,28 лв./кг. Причините се крият в по-ниското предлагане и неизвестностите около производството сред основните вносителки на тези зеленчуци на българския пазар.

Международна търговия

По информация на International Trade Center международната търговия с домати, пипер и краставици през 2019 г. възлиза на 17,3 млрд. долара. Доматите са най-търгуваният зеленчук, като за 2019 г. търговският световен износ възлиза на 9,5 млрд. долара. На второ място се нарежда пиперът, където търговията за 2019 г. достига 5,7 млрд. долара.

Мексико, Испания и Холандия държат между 45 – 55% дял в общия световен износ. ЕС е нетен вносител на зеленчуци. Доставките извън Съюза растат плавно през последните години, но все още са малка част от цялата търговия на страните членки със зеленчуци.