Тази година за първи път производителите на плодове и зеленчуци ще могат да доказват реализация по-рано – от 1 до 31 декември, вместо от 1 до 31 януари 2021 г. Изключение правят единствено производителите на картофи, лук и чесън, които ще действат както досега.

Кампания 2020: Нов срок за доказване на реализираната продукция

В условията на невиждана суша от няколко години насам много стопани обаче се оплакват от ниски добиви. Въпреки това те ще намерят начин да покрият изискванията за минимални количества по обвързана подкрепа. Така хем ще си получат жизненоважните субсидии, хем България няма да отчете спад в производството. Но това ли е начинът, питат се фермери.

За да няма надписани тонове плодове и зеленчуци, с които после да се хвалим, че имаме ръст, не е ли по-добре в години като тази да не се изисква минимален добив или да е например 50% по-нисък.

„Особено при доматите трудно ще стигна два тона. Друг път по това време вече съм приключил с продажбата на червения домат. Сега се принуждавам да го бера зелен и да го продавам. То направо го подарявам, защото цената му не може да е като на червения“, обяснява зеленчукопроизводител от Добричко.

Друго, което може да се направи според него, е да има райониране относно нужните минимални количества.

„Не може да изискваш еднакъв добив от различни области. При нас има места, където е валяло 10 литра дъжд за три месеца и няма напояване. Например в Пловдивско има останали съоръжения от едно време. Гледам хората там масово поливат, но при нас няма как“, твърди фермерът от Североизтока. 

В началото на октомври Десислава Танева призна, че стопани вече се оплакват, че заради сушата тази година много от тях няма да могат да отговорят на изискването за добив.

„Получаваме много жалби – имало суша, доматът нямало как да бъде в добро състояние, да даде този добив. Всеки си защитава до края интереса пред съда“, коментира за bTV земеделският министър.

На всички им е ясно, че на места добивът не е достатъчен, но на документи всичко ще е изрядно. И пак ще отчетем ръст, а него всъщност го няма. Успяхме да запазим обвързаната подкрепа и за следващите 7 години, от която наистина зависи оцеляването на реалните стопани. Но дали няма начин да не се изкривява ситуацията, за да покажем и реални цифри…