Във Варминско-Мазурско воеводство е установен първи случай на Африканска чума по свинете (АЧС) от началото на тази година досега, съобщава polradio.pl.

Беларус не иска наше месо заради чумата по свинете

Появата на болестта е потвърдена от местните власти. Това е първият случай на заразени домашни свине през 2019 г. Във фермата са отглеждани 67 животни, като пет от тях са умрели от болестта, а другите ще бъдат заклани, съобщи главният ветеринар Павел Немчук.

По думите му в стопанството е имало различни породи свине - поне три, и всички те са податливи на вируса. Немчук допълни, че преди да възникне огнището, са били регистрирани много случаи на поява на диви свине около това стопанство. Нещо повече: били са открити заразени диви животни или техните останки. Това е доказано впоследствие с тестове за чумата.

Фермата се намира на територия, която влиза в ограничителната зона, въведена заради АЧС. Това е първото на територията на Полша огнище от септември 2018 г. От началото на януари са установени 163 случая на Африканска чума по свинете при диви свине.